top of page

Voorbij de geluidsgrens: beter leven met tinnitus of oorsuizen

Inge: “Mensen met tinnitus of oorsuizen zoals Robert horen constant een storend geluid in hun hoofd of in één of beide oren. Dat kan een piepend, brommend, fluitend, suizend of zelfs kloppend geluid zijn. Iedere persoon ervaart tinnitus anders, maar door de constante geluidsprikkel is het heel moeilijk om innerlijke rust te vinden. Totale stilte is zelfs de grootste vijand: dat verhoogt de bewuste ervaring, terwijl omgevingsgeluiden tinnitus net minder luid doen klinken.”


tinnitus oorsuizen stoppen relaxatie constante toon hulp

Tinnitus is een signaal van je lichaam

Robert: “Niemand praat erover, maar heel veel mensen hebben last van een constante ruis. Bij mij is de aandoening puur door stress ontstaan. Er is geen beschadiging door luide muziek of zo. De tinnitus is een signaal van mijn lichaam dat ik te ver ben gegaan. Ik heb een hele drukke job en hoe meer stress ik ervaar, hoe groter de klachten. Tinnitus is heel ingrijpend op je leven. Je hebt geen rust meer. Ik heb dan ook alles gelezen wat ik maar kon vinden en ben lang zoekende geweest. Via via kwam ik uiteindelijk bij Inge terecht.”


Tinnitus kun je beheersen

Inge: “Tinnitusgeluiden kun je niet wegnemen, maar je kunt er wel voor zorgen dat ze naar de achtergrond verdwijnen. Via ontspanningsoefeningen met aangepaste muziek vervaagt de gewaarwording zodanig dat je ze niet meer bewust ervaart. De muziek die ik daarbij gebruik is heel persoonlijk. Bij Robert werk ik bijvoorbeeld met geluiden van de zee, maar bij iemand anders kunnen bos- of andere geluiden een beter effect hebben.”


Ik heb mijn leven terug

Robert: “Inge is heel rustig als persoon. Dat is haar kracht. Dankzij haar lukt het mij weer om rust te vinden. De ruis zal nooit helemaal verdwijnen, maar ik kan er nu veel beter mee omgaan en ik heb het gevoel dat het echt verminderd is. Door mijn job zit mijn hoofd altijd vol, maar dankzij de technieken van Inge lukt het mij nu om zelf mijn hoofd leeg te maken: als ik slecht slaap doe ik mijn ademhalingsoefeningen en negatieve gedachten laat ik niet langer toe. Zo kan ik de ruis beter controleren en heb ik er minder last van. Het beheerst nu niet langer mijn leven.”


De kracht van positief denken

Inge: “Negatieve gevoelens zoals angst of stress versterken het effect van tinnitus. Daarom werk ik naast ademhaling op gedachten. Je moet weten dat we allemaal 52 gedachten per minuut hebben: positieve en negatieve gedachten. Maar gedachten zijn krachten. Dat betekent dat ze sterker worden wanneer je ze voedt. De kunst is om je negatieve gedachten te erkennen, maar er niet in mee te gaan. Dan zeg je bewust tegen die gedachte: “Ik weet dat je er bent, maar nu even niet.” Je drukt de gedachte niet weg, maar je kiest er bewust voor ze geen extra aandacht te geven. Daarvoor gebruik ik visualisatie-gedachtenmeditatie.”


Zelf last van tinnitus of oorsuizen? Maak snel een afpsraak met Inge.

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page