top of page

Slaapproblemen bij jongeren: waarom grijpen ze naar de slaappillen?

Alsmaar meer jongeren grijpen naar medicatie om in te slapen. Een verontrustende evolutie! Maar wat zorgt ervoor dat studenten – ja, zelfs scholieren – een pilletje nodig hebben om de slaap te vatten? Naast prestatiedruk en persoonlijke problemen hebben ze het antwoord vaak zelf in de hand. Want hun smartphone is veelal de oorzaak van slaapproblemen bij jongeren.


slapen jongeren slaapmedicatie pillen meditatie

Slaapproblemen bij jongeren, want online leven eist zijn tol

Jongeren zijn 24/7 online! Facebook, Twitter, WhatsApp, … Ze posten, liken en sharen dat het een lieve lust is en nemen de pijnlijke duimen er voor lief bij. Maar al dat getweet en gepost heeft grote gevolgen voor hun brein en welzijn: de hypofyse van jongeren draait door. Deze klier in onze schedelbasis speelt een belangrijke rol bij de regeling van onze hormonen. Doordat jongeren altijd ‘aan’ staan is hun hormonenhuishouding ontregeld en vindt hun lichaam moeilijk rust.


Slaapproblemen bij jongeren door overdosis informatie

Onze maatschappij evolueerde razendsnel van een arbeidseconomie naar een diensteneconomie. Mensen werken veel minder met hun handen en daardoor staat ons brein altijd op scherp. De hele dag krijgen we informatie en impulsen die aandacht vragen. De balans tussen lichaam en geest is daardoor vaak zoek – ook bij jongeren. Vermoeiend én verontrustend voor een brein in volle ontwikkeling. Want wat de gevolgen op lange termijn zijn, daar hebben we voorlopig het raden naar.


Slaapproblemen bij jongeren? Doe een digitale detox

Hoe kunnen jongeren weer ontspannen? Vaak werkt een back to basics-strategie. Leg alle digitale kanalen aan de kant: tablets en smartphones, tv’s en spelconsoles. En trek de natuur in: ga uitwaaien in het bos, wandel langs het strand en adem diep in en uit. In principe moet je overal kunnen ontspannen: op straat, in de file, op de trein. Lukt het jouw zoon of dochter niet meer om zelf rust te vinden? Dan help ik jouw kind graag met een waaier van technieken. Ik leer jongeren met slaapproblemen weer naar hun lichaam luisteren in plaats van naar hun smartphone.

ความคิดเห็น


ปิดการแสดงความคิดเห็น
bottom of page