top of page

Slapen als een roos zonder slaappillen? Dat kan dankzij slaaptraining

De nationale gezondheidsenquête van 2004 rapporteerde het al: “1 op 5 Belgen boven de 15 heeft slaapproblemen en 1 op 10 neemt regelmatig slaappillen.” Verontrustende cijfers die alleen maar stijgen. Maar wat ligt aan de oorzaak van deze slaapproblemen?


Slapen als een roos zonder slaappillen? Dat kan dankzij slaaptraining

Slaapproblemen? Heb respect voor je nachtrust

Onze maatschappij is haar respect voor onze nachtrust verloren. Mensen zijn wel bezig met gezond eten en meer bewegen. Maar een gezond lichaam heeft ook voldoende slaap nodig. Slapen is een even essentiële basisbehoefte als eten en drinken. Dat zijn we soms vergeten. Tijdens je slaap laadt je jouw batterijen op – fysiek en mentaal – zodat je boordevol energie aan een nieuwe dag kunt beginnen.


Slaapproblemen? Luister naar je lichaam

Ons leven ziet er helemaal anders uit dan vroeger. Na de werkdag keuvelden onze grootouders gezellig bij op straat. Ze schoven enkele stoelen bijeen en wanneer het donker werd gingen ze naar bed. Het leven volgde het ritme van de dag en de seizoenen. Vandaag leven we op het ritme van onze agenda’s, en ‘s avonds turen we urenlang naar het blauwe licht van onze tv of tablet. Blauw licht dat ons brein activeert en dus nefast is voor een rustige nacht. Schakel daarom een uur voor je naar bed gaat alle schermen uit – laptop, tv, tablet – en ga nooit met je smartphone naar bed.


Slaapproblemen? Vind je persoonlijke bioritme

Heel wat mensen vallen in slaap voor de tv. Een duidelijk signaal dan hun lichaam naar bed wil. Toch negeren de meesten dit signaal. Ze ‘vechten tegen de vaak’. Moeten we dan met z’n allen met de kippen op stok? Neen, maar het is wel belangrijk om je eigen ideale slaapritme te ontdekken. Val jij steevast om 21 uur in slaap in de zetel. Dan is dat het moment waarop je moet gaan slapen. Doe dat en hou bij op welk moment je ‘natuurlijk’ wakker wordt. Daarna kun je geleidelijk jouw bedmoment met 10 minuten verschuiven naar een bioritme dat werkt voor jouw leven.


Slaaptraining: hoeveel slaap heb jij nodig?

Sommige mensen hebben 9 uur slaap nodig, andere 6 uur. Hoeveel slaap jij nodig hebt is persoonlijk. Volg dus niet wat de maatschappij jouw dicteert, maar hou er wel rekening mee dat slaap bestaat uit twee fases. In de eerste fase herstelt je lichaam fysiek (botten, spieren, bloedvaten). In de tweede fase komt het mentale herstel: je lichaam verwerkt de indrukken van de dag. Korte nachten betekent dus een kort mentaal herstel. En weinig slaap verhoogt het risico op burn-out en depressie.


Slaaptraining: je slaap is de spiegel van je dag

’s Nachts goed slapen begint al overdag. Wat je overdag meemaakt bepaalt de kwaliteit van je slaap, omdat je onderbewustzijn ’s nachts de belevenissen van de dag verwerkt. Een onrustige dag betekent daarom vaak een onrustige nacht. Maar wees gerust: via oefeningen, rituelen en kleine aanpassingen in je levensstijl kun je jezelf toch tot innerlijke rust brengen – ook eeuwige piekeraars!


Leren inslapen? Slaappillen afbouwen? Ontdek de slaaptraining.

Meer op 2Refresh.be

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page