top of page

Omgaan met stress? Volg het voorbeeld van de kreeft

Omgaan met stress is een kunst in onze maatschappij. Iedereen heeft stress, maar de één kan er beter mee omgaan dan de ander. Dat ondervind ik dagelijks in mijn praktijk. Een tijd geleden las ik in Happinez, mijn favoriete mindstyle magazine, een bijzonder inspirerend verhaal over hoe kreeften omgaan met stress. Het verhaal kwam uit een video van de oude rabbijn Abraham Twerski die viraal gaat op de sociale media. Ik deel het graag met jou omwille van de prachtige symboliek en de heldere boodschap. Een echte eye-opener over positief omgaan met stress, ongemak of frustraties. Lees zelf maar.


Hoe kreeften groeien

De kreeft is in wezen een klein, zacht beestje in een harde schaal. Als een kreeft groeit gaat zijn omhulling alsmaar ongemakkelijker aanvoelen – als een te strak pantser – en de kreeft krijgt stress. Voor het weekdier hét signaal om zich terug te trekken onder een steen, zijn pantser af te werpen en een nieuwe, grotere schaal te vormen. Tot die ook begint te knellen en … het hele proces van voor af aan begint.


Leren omgaan met stress

Als kreeften dokters hadden, beweert de rabbijn, zouden ze nooit groeien. Dan klopt zo’n kreeft bij zijn arts aan en krijgt hij een pilletje om zich niet langer benauwd te voelen. Einde stress, maar ook einde groei. Want wat wij ons, net zoals de kreeft, moeten realiseren is dat stressvolle momenten waardevolle signalen zijn: omgaan met stress zet aan tot persoonlijke groei.Omgaan met stress leidt tot groei

Iedereen ervaart momenten van stress, ongemak, frustratie en benauwdheid. We moeten dus allemaal – zo nu en dan – even onder een spreekwoordelijke steen gaan zitten om iets van ons af te werpen. Beangstigend, maar wanneer je moet omgaan met stress, denk dan aan de kreeften. Wat vertelt die stressvolle situatie jou? Op welke manier en op welk terrein ben jij toe aan groei? En wie kun jij worden wanneer je een stukje van je pantser afwerpt? Veel succes!


“Stress en ongemak zijn een voorwaarde voor persoonlijke groei.”


Omgaan met stress kun je leren

Gezonde stress is goed. Het geeft je de adrenaline die je nodig hebt om te durven, om iets te veranderen, om beter te presteren. Maar chronische stress waarmee je niets doet is niet oké. Daar word je ziek van. Heb je dus stress? Negeer de signalen van je lichaam dan niet en ga niet in overdrive of je wordt ziek. Luister naar je lichaam, stap uit je comfortzone en zet die stress om naar persoonlijke groei. Wie losbreekt ervaart verrijking en dat maakt het leven boeiend.


It’s your life! Live it!

Meer op 2Refresh.be

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page