top of page

Relaxatietherapie geneest je van stress, de ziekte van de tijd

Toen ik onlangs uitlegde dat ik relaxatietherapeute ben kreeg ik de vraag: “Moet ik dan ziek zijn om bij jou te komen?” Ik vroeg me af: zorgt de term ‘therapie’ voor verkeerde verwachtingen? Of legt deze vraag een maatschappelijk stigma bloot? Zijn rust en ontspanning in onze prestatiesamenleving een voorrecht voor zieken? Hoe dan ook, je hoeft helemaal niet ziek te zijn om je te leren ontspannen. Integendeel: ontspanning en rust zorgen er net voor dat je niét ziek wordt. Daarom is relaxatietherapie geen luxe, het is een efficiënte manier om stress te lijf te gaan.


Relaxatietherapie geneest je van stress, de ziekte van de tijd

Relaxatietherapie, want het leven is geen sprint

Van jongs af aan krijg je een schuldgevoel aangepraat. Twee minuten in de zetel zitten is not done en traagheid is uit den boze: “Haast je, want je moet nog dit of dat.” “Vlug, in je agenda staat nog zus of zo.” De verwachtingen zijn torenhoog en het moet alsmaar snel, sneller, snelst. Het resultaat is dat we als volwassenen door onze dag sprinten en door het leven razen. Tijd om gewoon even stil te staan is er niet en dankzij onze smartphones zijn we 24/7 stand-by.


Relaxatietherapie, want het is oké om even helemaal niets te doen

Heel wat mensen voelen zich ongemakkelijk bij stil zitten. Dat hoort niet, terwijl er nog zoveel te doen valt, terwijl er nog zoveel moet … Ze zijn vergeten hoe ze gewoon kunnen zijn. Nochtans zijn we als kind allemaal keien in ons verliezen in het moment: de vlucht van een lieveheersbeestje, de sensatie van een regenbui, dat fantastische spel met onze vriendjes … Het waren zo’n intense ervaringen. Helaas wordt die eigenschap ons – thuis en op school – zo snel mogelijk afgeleerd.


Relaxatietherapie – ook voor mensen met chronische stress

Het resultaat is een maatschappij waarin burn-outs en depressies, stress en een gebrek aan energie de ziektes van de tijd zijn. Misschien herken je de signalen zelfs? Je voelt je constant overspannen. Je reageert overmatig emotioneel. Je hebt geen energie meer en je voelt je uitgeput. Je slaapt slecht en voelt je angstig. Herkenbaar? Bijt dan vooral niet op je tanden en negeer deze signalen van je lichaam niet. Of vroeg of laat komt het in opstand en word je ernstig ziek.


Relaxatietherapie voor het te laat is

Wacht niet tot het te laat is voor relaxatietherapie. Gun jezelf de ontspanning die je verdient. Loop je op de tippen van je tenen? Of herken je jezelf in bovenstaand profiel? Luister dan naar de noodkreten van je lichaam en leer nu weer tot rust komen, vrij ademen en heerlijk ontspannen.


P.S. Hoelang is het geleden dat jij jezelf toeliet om écht even stil te staan?


Meer op 2Refresh.be

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page