top of page

Waarom je ziek wordt van stress en hoe je dat kunt voorkomen

Een tijd geleden las ik ‘Zonder stress’ van Davidji. Ik volg deze man al heel lang en hang aan zijn lippen. Hij is de grondlegger van alles wat te maken heeft met ‘leren luisteren naar jezelf’. Alleen al door naar hem te kijken word ik rustig, met zijn lange, witte haar en zijn hippie t-shirts.


Davidji onderscheidt 5 basistypes van stress:

 1. goede stress bij positieve uitdagingen

 2. routinestress bij de drukte van elke dag

 3. acute stress bij onaangename verrassingen

 4. chronische stress door grote uitdagingen in het leven met een lange nawerking (in de liefde, op het werk, door verlies, …)

 5. traumatische stress door een traumatische gebeurtenis

Davidji: “Stress voelt bij iedereen anders. Sommige mensen krijgen hoofdpijn, gaan slecht slapen, blaffen andere mensen af, krijgen last van hun maag, gaan nagelbijten, rennen naar de wc, raken verslaafd of doen zichzelf pijn door hun frustratie naar binnen te richten. Anderen sluiten zich af en worden depressief, afstandelijk, lichtgeraakt, ongeduldige, overweldigd of verlamd.”


Waarom je ziek wordt van stress en hoe je dat kunt voorkomen

Gezond leren omgaan met stress Stress maakt ziek en voorkomen is beter dan genezen. Daarom wil Davidji je bewust leren omgaan met stress, zodat je weet wat je moet doen bij een stressaanval. De intro van het boek is alvast veelbelovend. Davidji beschrijft hoe hij een lezing gaat geven aan een groep mariniers die net terugkeert van de oorlog. Een schitterende sfeerschepper, want niets is stresserender dan oorlog, maar meer verklap ik nog niet. Daarvoor moet je het boek lezen…


Chronische stress maakt ziek Vooral chronische stress plant zaadjes voor ziektes. Davidji: “Chronische stress voelt alsof je aan het watertrappelen bent en wanhopig het hoofd boven water probeert te houden, terwijl de golven van het leven meedogenloos op je inbeuken, tot je uitgeput opgeeft. Tegelijkertijd gaat je gezondheid er op achteruit: je krijgt last van een hoge bloeddruk, je komt aan of je valt af, je slaapt minder goed, je grijpt naar snoep, je wordt verdrietig, je aderen verkalken, je wordt onrustig en je immuunsysteem verzwakt.”


Herken de symptomen Eens het zaadje voor ziekte geplant is leiden lichamelijke veranderingen vroeg of laat tot ziekte. Leer de symptomen dus herkennen zodat je op tijd kunt ingrijpen:

 • Een verhoogde bloeddruk leidt tot hartklachten.

 • Meer stresshormonen leiden tot angst, slapeloosheid of verslaving.

 • Een stijgende bloedsuikerspiegel leidt tot diabetes of obesitas.

 • Minder bloedtoevoer naar spijsverteringsorganen lijdt tot spijsverteringsproblemen.

 • Minder groei- en sekshormonen lijden tot vroegtijdige veroudering.

 • Een zwakker immuunsysteem leidt tot infecties en kanker.

 • Klonterende bloedplaatjes leiden tot hartaanvallen en beroertes.


Doe aan zelfzorg en zelfhygiëne Zoals altijd bij Davidji was ik meteen verkocht door de theorie en de kernboodschap van het boek: “Als we bewust met onszelf leren omgaan kunnen we allemaal leven zonder stress.” Het boek gaat in essentie over zelfzorg en zelfhygiëne: door te luisteren naar je lichaam en dagelijks ademhalings- of meditatie-oefeningen te doen blijf je bij je kern. Ik sluit mij volledig aan bij deze visie en aanpak. Alleen zijn de oefeningen uit het boek voor mij te zweverig. Omdat ik zelf terug naar de basis wil, kneed ik Davidji’s oefeningen naar mijn hand, voor mezelf en mijn klanten.


Meer op 2Refresh.be

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page