top of page

Levensgroot meditatief schilderen legt je ziel bloot

Kunstenaar Frank en meditatiebegeleider Karel introduceerden mij enkele maanden geleden tot de techniek van het meditatief schilderen. Na een workshop op papier was ik direct verkocht, want Karel sloeg nagels met koppen tijdens zijn lezing van mijn meditatieve schilderwerk. Bovendien heb ik vroeger de opleiding Plastische Kunsten gevolgd. De workshop bracht dus een oude en nieuwe liefde samen: schilderen en mediteren. Frank, Karel en ik sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden een workshop levensgroot meditatief schilderen. De eerste sessie was alvast een groot succes…


Meditatief schilderen 2Refresh evenement griepsessie

Buikgevoel boven ratio

Hoe werkt levensgroot meditatief schilderen? Per twee nemen we je mee in de ruimte waar je elkaars volledige lichaamscontouren tekent. Zodra dit gebeurd is door alle deelnemers brengen we de groep via een meditatieoefening naar een diepe vorm van ontspanning. Dat is nodig om gedachteloos te worden en innerlijke rust te vinden. Na de meditatie gaat iedereen in alle stilte de zaal terug in en schilder je je eigen lichaamsvorm in. Daarbij mag je absoluut geen gedachten gebruiken! Je moet volledig vertrouwen op je intuïtie.


Je hoeft niet te kunnen schilderen

Zonder je gedachten volg je jouw buikgevoel. Je schildert met je vingers, penselen, vodden, wat je maar wilt en wat goed voelt. Je laat je leiden door je intuïtie, zowel in kleur- als materiaalgebruik. Zo ontstaan er wondermooie en verrassende tekeningen. Maar dat artistieke eindresultaat doet er eigenlijk niet toe. De onderliggende boodschap primeert!


Wij ‘lezen’ je schilderij

Na het schilderen ‘leest’ Karel of Inge jouw tekening: in groep of individueel. Hij interpreteert daarbij wat hij voelt bij je werk. Je tekening vertelt dus meer over jou dan je denkt. Of zoals een van de deelnemers het verwoordde: “Veel mensen leven met een masker op. Via deze oefening leer je mensen op een andere manier kennen. Je ontdekt wat leeft binnenin en dat opent je blik.”


Enkele reacties van de deelnemers

“Het meditatief schilderen was een fantastische ervaring. Je voelde je meteen welkom door de warme ontvangst en de begeleiding was geweldig. Een echte aanrader.”


“Ik ben echt zo blij dat ik er bij was vandaag. Het was echt een topervaring. Ik kan je niet genoeg bedanken.”


“Ik wil het 2Refresh-team bedanken voor het heel warme onthaal en de goede begeleiding. Ik heb er zeker van genoten. Voor herhaling vatbaar!


Meer op 2Refresh.be

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page